Izjava Ustanove svetovni etos ob jubilejni prireditvi 2. decembra 2015 v Tübingenu

Živimo v nemirnih časih.
Doživljamo smrtno grožnjo od ideološko zaslepljenih fanatikov, atentatorjev in teroristov, pripravljenih na nasilje. Širijo nezaupanje in strah, obremenjujejo sožitje ljudi, izrinjajo zaupanje in dobrohotnost. Migracija in integracija pa nas postavlja pred neslutene izzive.
V imenu človečnosti in brezpogojnega spoštovanja življenja se Ustanova svetovni etos pridružuje številnim glasovom protesta – nacionalno in po vsem svetu – proti brezobzirnemu ubijanju in trpinčenju, ki se vedno znova na mnogih krajih dogaja v imenu religije. Nasilje kot obraz religije zahteva nedvoumno kritiko. Kjerkoli v imenu religije kličejo k nasilju ali ga legitimirajo, religijo zlorabijo, instrumentalizirajo in obračajo v njeno nasprotje. Svetovni nazori in religije so poklicani bolj kot kdajkoli, da mobilizirajo svoje spravne in mirovne moči na poti v odgovorno in miroljubno družbo.
 
Mi vsi smo izzvani, da sooblikujemo človeško družbo prihodnosti. Pri tem gre bistveno za to, da krepimo zavest za skupne, neobhodno potrebne vrednote kot osnovo za uspelo sožitje: spoštovanje življenja, pravičnost v življenjskih razmerah, solidarnost v medsebojni krepitvi, resnicoljubnost v govorjenju in ravnanju, enakopravnost v odnosih, kakor tudi svoboda v socialni odgovornosti.
 
To nikakor ne pomeni ignoriranja ali niveliranja mnoštva kultur in posebnosti vsakega posameznika. Toda edinost v mnoštvu potrebuje tudi skupen etičen temelj. Ideja Svetovnega etosa združuje ljudi v prizadevanju za mir, svobodo, pravičnost, solidarnost in toleranco.
 
Skupaj smo poklicani, da ustvarjamo pogoje za znosno sožitje: v vrtcih in šolah, na univerzah in visokih šolah, na delovnem mestu in v podjetju, v upravnih organih in v društvih za prosti čas, v vsakdanjih srečanjih.
 
Ustanova svetovni etos poziva vse ljudi, da se ne pustijo vplivati od strahu, sovraštva, predsodkov in podob sovražnika, marveč se podajo na pot strpnosti, spoštovanja, zaupnega in spoštljivega srečevanja, razumevanja in dialoga.
 
In pri tem ne stojimo na ničelni točki. Kar smo utemeljili in omogočili v desetletjih sporazumevanja v medverskih in medkulturnih srečanjih in dialogih – z nevladnimi organizacijami in religioznimi skupnostmi, pa tudi z aktivnostmi in projekti Ustanove svetovni etos - je marsikje ustvarilo temelj, na katerem lahko gradimo.
 
Za delovanje in angažma Ustanove svetovni etos danes sprašujejo na mnoge načine. Zato smo in ostajamo navezani na njihovo podporo, pomoč in pospeševanje.
Odpravimo se na pot v skupno in mirno prihodnost!
 
Izvorni dokument: Nur das Miteinander hat Zukunft!
Prevod: Janko Bohak
 
Stiftung Weltethos, Waldhäuserstr. 23, 72076 Tübingen – www.weltethos.org

Kozmogram je znamenje v katerem je vpisano bistvo določenega pojava.

Ideja o kozmogramih kot obliki univerzalnega jezika je nastala po tem, ko sem se zavedel, da je naš človeški način govora tak, da izključuje vsa druga bitja, ki ne poznajo razumske logike kot načina razmišljanja, komuniciranja in dojemanja resničnosti. Vzporedno z razvojem ekološke osveščenosti je nastala potreba, da ponovno odkrijemo jezik, ki ni izključno antropocentrične narave. »Ponovno« pravim zato, ker so davne kulture tak jezik nedvomno poznale, kar potrjuje slikovna narava njihovih pisav.

Preberite več: KOZMOGRAM ZA SVETOVNI ETOS

Predgovor


Če naj globalizacija gospodarstva vodi k splošnemu in trajnemu blagostanju, so vsi, ki jih gospodarska dejavnost zadeva ali so soudeleženi v njej, odvisni od trgovinske izmenjave in sodelovanja, ki temeljita na vrednotah. To je eden izmed temeljnih naukov krize na svetovnem finančnem in gospodarskem trgu.
S pravično trgovino in sodelovanjem bomo dosegli trajnostne družbene cilje le, če bo prizadevanje vseh za dosego zakonitih lastnih interesov in blagostanja vpeto v splošno sprejete svetovne etične okvire. Tak dogovor o splošno sprejetih normah gospodarskega delovanja in odločanja - o etosu poslovanja - je še v povojih.
Svetovni gospodarski etos, torej skupne temeljne predstave o tem, kaj je prav, pravično in pošteno, je zasnovan na moralnih načelih in vrednotah, ki so od nekdaj skupne vsem kulturam in jih potrjujejo skupne praktične izkušnje.

Celoten dokument si preberite tukaj!

 

Predlog interakcije koncila bivših državnih in vladnih predsednikov za splošno izjavo človeške odgovornosti (1997),

ki je objavljena v priročniku Svetovni etos, govori o  človeških odgovornostih in so jo podpisali pomembni državniki in vladni predstavniki.

 

Preambula

 

Ker vsem članom človeške družine priznavamo notranje dostojanstvo in enake in neodtujljive pravice, ki so temelj svobode, pravičnosti in miru na svetu in vključujejo odgovornosti (»responsibilities«)...

Preberite celotno besedilo, v prevodu Metke Krejan.

 

 

stran 1 od 5

Nakup SVETOVNI ETOS IN CELOSTNA PEDAGOGIKA

SVETOVNI ETOS IN CELOSTNA PEDAGOGIKA
Uredila B. Ošlaj in M. Pavliha,
Didakta 2014, str. 212, EUR 19,90
Prednaročila do 26.12. za samo EUR 14,90
prek spleta www.didakta.si/
po mailu: zalozba (@) didakta.si
ali po telefonu .
Knjigo prejmete takoj po izidu.
ZA NAKUP KNJIGE BREZ POŠTNINE KONTAKTIRAJTE INFO @ SVETOVNIETOS.SI

Nakup zbornika GLOBALNO IN LOKALNO

1. Celjska Mohorjeva družba, knjigarna na Nazorjevi 1 v Ljubljani

2. PARTNER GRAF zelena tiskarna d.o.o., Kolodvorska 2, 1290 Grosuplje
G: 051 385 351; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

3. SALVE d.o.o, Rakovniška 6, 1000 Ljubljana (pon. - pet. 8h -18h in sob. 8h -13h)

4. Mohorjeva knjigarna, Prešernova ulica 23, 3000 Celje (pon. - pet. 8h -18h, sob. do 12h)

5. Inštitut Antona Trstenjaka, Resljeva 11, Ljubljana (pri soavtorju J. Ramovš v pisarni)

6. na uredništvu revije Vzgoja, Ulica Janeza Pavla II. 13, Ljubljana (urednik S. Šinkovec)

Facebook

Zbornik SE: GLOBALNO IN LOKALNO

Naročite svoj izvod zbornika
SVETOVNI ETOS – GLOBALNO IN LOKALNO

Zbornik ima 244 strani in je na voljo po ceni 15 EUR. Poštnina in ostali stroški dostave po dogovoru.
Naročilo:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Albert Smrečnik - 041-538-895

ali pri založbi:
PARTNER GRAF zelena tiskarna d.o.o.,
Kolodvorska 2, 1290 Grosuplje
Skype: partnergraf
G: 051 385 351; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kung: KAJ VERUJEM

V založbi Društva 2000 je izšla nova knjiga, ki jo je napisal Hans Küng.

Knjigo lahko na SE dobite s popustom za 15,- Eur (sicer 20,- EUR, ker se je avtor odrekel honorarju v korist Gibanju SE).

Prevzem je možen po dogovoru:
LJUBLJANA: Trnovo, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Šiška, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. (Peter Kovačič Peršin)
MARIBOR: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Ali se pozanimajte na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Priročnik SVETOVNI ETOS

Več informacij in naročilo Priročnika na:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.