Alenka Rebula: Prvi korak k pravičnejši družbi je odpoved sprenevedanju

Spoštovani,

tale članek je izšel v Sobotni prilogi časopisa Delo, 3. avgusta 2019 in je objavljen tudi na osebni spletni strani Alenke Rebula na https://www.alenkarebula.com/clanki/clanek-o-pravicnosti.html.

Govori o pravičnosti in sicer z vidika pisateljice in psihologinje Alenka Rebula Tuta, ki živi v Italiji, a dela za Slovenijo.

Prvi korak k pravičnejši družbi je odpoved sprenevedanju

»Kdo je tisti, ki me je pripeljal iz sprenevedanja? Kdo mi je predal krvave izkušnje svojega življenja, da lahko o tem govorim? V slovenski javnosti velja, da je vse, kar govorim, moja modrost. Pa ni. Živi idejni izvir in avtorica vsebine, ki jo zadnje desetletje ubesedujem v knjigah, na predavanjih in delavnicah je namreč moja učiteljica, sodelavka in prijateljica Josipa Prebeg,« pravi pisateljica in psihologinja Alenka Rebula Tuta, ki živi v Italiji, a dela za Slovenijo.

Velikokrat poveste, da ste svoj pogled na delo za pravično družbo popolnoma spremenili skozi izkušnjo učenja pri Josipi Prebeg. Kako naj torej razumemo pravičnost?

Predvsem kot iskreno željo, da bi živeli v resnici, a brez kaznovalnega naboja do kogarkoli. Obenem pa je to skromnost, ker se ne počutimo pravičniško večvredne, ampak samo dosledne v mejah tega, kar nam je trenutno jasno. Zavedamo se, da je resnica vedno skrita pod površino nam očitnega in razvidnega. Pravičnost je cilj, ki nas presega, sila, ki nas preizkuša in obdeluje, nikoli je ne posedujemo. Zato se ne razglašamo za njene oznanjevalce. Nagnjeni smo k sprenevedanju, zatekanju v tolažilne laži, bežanju pred odgovornostjo. Vemo, da ni težko grmeti proti očitnim krivicam, medtem ko je postajati pravični ljudje vse prej kot lahko. Ovir je nešteto in nikoli nismo na cilju.

VEČ na uradni spletni strani

Lahko pa odprete pdf članek iz Sobotne priloge:

Sobotna Priloga _ prvi del

Sobotna Priloga _ drugi del

Sobotna Priloga _ tretji del

Morda ti bo všeč tudi...